Ένα νεαρό αρσενικό αλεπουδάκι βρέθηκε στην Κωπαϊδα

Ένα νεαρό αρσενικό αλεπουδάκι βρέθηκε στην Κωπαϊδα

Ένα νεαρό αρσενικό αλεπουδάκι σε ηλικία ενός μήνα βρέθηκε στην Κωπαϊδα. Το αλεπουδάκι είχει χάσει τους γονείς του, ίσως σε ατύχημα γιατί περιφερόταν μέρες, μόνο του κατά τη διάρκεια ημέρας, χαμένο, αδύνατο και εξαντλημένο και τελικά αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στο ΕΚΠΑΖ στις 25/4.

Είναι πολύ καλά στην υγεία του, τρώει μόνο του (παρόλο το μικρό του μέγεθος) και τοποθετήθηκε απ την πρώτη στιγμή σε κλουβί με κρυψώνες, δεν έρχεται σε επαφή με ανθρώπους και πρόκειται να παραμείνει άγριο όπως ήρθε.

Το διαιτολόγιο της αλεπούς περιλαμβάνει κατά 60 % ζωική τροφή και 40 % φυτική. Κύρια τροφή της είναι τα μικρά τρωκτικά. Υπολογίζεται οτι μια ενήλικη αλεπού μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 10.000 τρωκτικά το χρόνο. Μεγάλο μέρος της διατροφής της είναι τα έντομα, με τις ακρίδες και τα σκαθάρια να αποτελούν μεγάλο ποσοστό, αλλά και με νεκρά ζώα και έντομα που βρίσκει κοντά σε αυτοκινητοδρόμους ή σε αγροτικές περιοχές. Γι αυτό κινδυνεύει από τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και τα δηλητήρια. Τρέφεται ακόμα με φρούτα και φυτά.

Αυτά ισχύουν για τις αλεπούδες που ζουν μακριά από κατοικημένες περιοχές. Μερικές όμως έχουν προσαρμοστεί να ζουν κοντά στον άνθρωπο και να εκμεταλλεύονται τις πηγές τροφής που της προσφέρει άθελά του ή ακόμα και ηθελημένα. Όταν έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο και μάθει μάθει στην αφθονία τροφής που τον περιβάλλει είτε αυτή είναι τρωκτικά είτε σκουπίδια είτε οικόσιτα ζώα, δημιουργούνται προβλήματα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις ίδιες.

Γι αυτό η περιοχή απελευθέρωσής της θα είναι σε τοποθεσία που θα δυσχεραίνει μια τέτοια συνεύρεση, κάπου στη Μακεδονία, μακριά από κατοικημένες περιοχές και δρόμους σε περιοχή με αφθονία τρωκτικών και εντόμων.